POLITYKA WITRYN INTERNETOWYCH I PLIKÓW COOKIES


    Nasza Polityka prywatności służy wyjaśnieniu tego, w jakim celu na stronie internetowej turcza.com.pl używane są pliki cookies oraz w jaki sposób użytkownik może określić warunki ich stosowania. Przez korzystanie z tej strony wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z niniejszą Polityką prywatności.

    A. Czym są pliki cookies?

    Dla Państwa wygody strona turcza.com.pl, zwana dalej portalem, używa plików cookies i podobnych technologii m.in. po to, by dostosować serwis do potrzeb użytkowników i w celach statystycznych. Pliki cookies to krótkie pliki tekstowe, które są przechowywane w przeglądarce lub na dysku twardym komputera użytkownika strony internetowej, na której stosowane są pliki cookies. W przypadku ponownej wizyty użytkownika na stronie internetowej pliki cookies pozwalają na rozpoznanie urządzenia końcowego użytkownika i dostosowanie strony internetowej do jego preferencji.

    B. W jakim celu korzystamy z plików cookies?

    Portal stosuje cookies wydajnościowe, czyli służące do zbierania informacji o sposobie korzystania ze strony, by lepiej działała, oraz funkcjonalne, czyli pozwalające „pamiętać” o ustawieniach użytkownika (np. język, rozmiar czcionki).

    Wykorzystujemy pliki cookies w celu:

    1. Konfiguracji serwisu – umożliwiają ustawienia funkcji i usług w serwisie.
    2. Uwierzytelniania – umożliwiają informowanie gdy użytkownik jest zalogowany, dzięki czemu witryna może pokazywać odpowiednie informacje i funkcje.
    3. Analizy i badania zachowań użytkowników – umożliwiają odczytanie preferencji użytkowników i poprzez ich analizę ulepszanie i rozwijanie produktów i usług. Podkreślenia wymaga, że zbieranie informacji odbywa się anonimowo, bez identyfikowania danych osobowych poszczególnych użytkowników.

    C. Jakich plików cookies używamy?

    Portal turcza.com.pl wykorzystuje poniższe pliki cookies:

    1. utma – plik zapisywany na dysku komputera podczas pierwszych odwiedzin danej witryny. Plik zawiera unikalny numer identyfikacyjny, za pomocą którego narzędzie analityczne potrafi określić unikalnego i nowego użytkownika,
    2. utmb – plik cookie _utmb jest odpowiedzialny za przechowywanie informacji na temat danej wizyty,
    3. utmc – plik cookie współpracujący z _utmb, którego zadaniem jest ustalenie, czy należy rozpocząć śledzenie nowych odwiedzin, czy też zbierane dane powinny zostać zaliczone do istniejących odwiedzin,
    4. utmz – plik cookie zawierający informację na temat źródeł odwiedzin. Dzięki niemu możliwe jest policzenie m.in. odwiedzin z wyszukiwarek,
    5. PHPSESSID – plik cookie utrzymujący identyfikator bieżącej sesji pomiędzy serwerem, na którym zainstalowana jest strona a uprzędzeniem użytkownika, za pośrednictwem którego komunikuje się on z serwerem i ze stroną.

    Poziom ochrony przed Cookies ustawia się w każdej przeglądarce, aż do całkowitego blokowania plików Cookies.

    D. Czy używamy plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich?

    Stosujemy zewnętrzne pliki cookies, pochodzące od podmiotów, z którymi współpracujemy, takich jak Google oraz od innych podmiotów realizujących dla nas kampanie reklamowe. Z uwagi na fakt, że sposób działania niektórych plików cookies pochodzących od partnerów zewnętrznych może być inny, niż przedstawiony w niniejszej polityce, prosimy o zapoznanie się z informacjami na temat tych plików cookies dostępnymi na stronach internetowych naszych partnerów:

    Google: https://www.google.pl/intl/pl/policies/technologies/cookies/

    E. Jak zmienia się ustawienia w najbardziej popularnych wyszukiwarkach w celu usunięcia/zablokowania plików cookies?

    Cookies używają też serwisy, do których się odwołujemy pokazując np. multimedia.
    W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych tu cookies.

    1. GOOGLE CHROME

    Należy kliknąć na menu (w prawym górnym rogu), zakładka Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane. W sekcji „Prywatność” trzeba kliknąć przycisk Ustawienia treści. W sekcji „Pliki cookie” można zmienić następujące ustawienia plików Cookie:

    • Usuwanie plików Cookie,
    • Domyślne blokowanie plików Cookie,
    • Domyślne zezwalanie na pliki Cookie,
    • Domyślne zachowywanie plików Cookie i danych stron do zamknięcia przeglądarki
    • Określanie wyjątków dla plików Cookie z konkretnych witryn lub domen
    1. INTERNET EXPLORER 6.0 I 7.0

    Z menu przeglądarki (prawy górny róg): Narzędzia > Opcje Internetowe > Prywatność, przycisk Witryny. Suwakiem ustawiamy poziom, zmianę zatwierdzamy przyciskiem OK.

    1. MOZILLA FIREFOX

    Z menu przeglądarki: Narzędzia > Opcje > Prywatność. Uaktywnić pole Program Firefox: „będzie używał ustawień użytkownika”. O ciasteczkach (cookies) decyduje zaznaczenie – bądź nie – pozycji Akceptuj ciasteczka.

    1. OPERA

    Z menu przeglądarki: Narzędzie > Preferencje > Zaawansowane. O ciasteczkach decyduje zaznaczenie – bądź nie – pozycji Ciasteczka.

    1. SAFARI

    W menu rozwijanym Safari trzeba wybrać Preferencje i kliknąć ikonę Bezpieczeństwo.
    W tym miejscu wybiera się poziom bezpieczeństwa w obszarze ,,Akceptuj pliki cookie”.

    F. W jakim jeszcze celu gromadzimy dane osobowe?

    Zebrane dane przechowujemy przede wszystkim w celu zapewnienia możliwie najwyższej jakości administrowania serwisem. Ponadto służą nam one do sporządzania statystyk dotyczących sposobu korzystania przez użytkowników z naszego serwisu. Dane gromadzone przy użyciu plików „cookies” nie są ujawniane osobom trzecim, za wyjątkiem upoważnionych przepisami prawa organów władzy publicznej.

    OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH


    Dbając o najwyższą jakość świadczonych usług, zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych („RODO”) informujemy, że:

    I. Administrator Danych Osobowych

    1. Administratorem Pani/Pana Danych Osobowych jest TURCZA Kancelaria Radców Prawnych z siedzibą w Poznaniu (60-311), ul. Grunwaldzka 52, NIP: 945-189-28-38.
    2. Kontakt w zakresie ochrony danych osobowych: e-mail: kancelaria@turcza.com.pl.

    II. Cele oraz podstawy prawne gromadzenia i przetwarzania danych osobowych

    Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane dla celów:

    a) wykonania umowy, lub podjęcia działań niezbędnych do zawarcia umowy np. kontakt telefoniczny lub mailowy w celu przesłania oferty, ustalenia terminu wykonania usługi, odwołania lub zmiany terminu wykonania usługi (art. 6 ust. 1 lit. b RODO);

    b) marketingu produktów i usług oferowanych przez ADO, w tym przesyłania informacji handlowych drogą elektroniczną lub wykonywania telefonicznych połączeń w celach marketingowych – odpowiednio w związku z art. 10 ust. 2 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną lub art. 172 ust. 1 Ustawy z dnia 16 lipca 2004 roku – Prawo Telekomunikacyjne, po wyrażeniu odrębnej zgody(art. 6 ust. 1 lit. a RODO);

    c) realizacji prawnie uzasadnionych interesów ADO, takich jak obsługa postępowań cywilnych i egzekucyjnych, administracyjnych, karnych, obsługa procesów wewnętrznych związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej  (art. 6 ust.1 lit f RODO);

    d) wykonania obowiązków wynikających z przepisów prawa  (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

    III. Okresy przechowywania danych

    Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą:

    a) w przypadkach określonych w pkt. III lit. a, c i d – do czasu przedawnienia roszczeń;

    b) w przypadku działań marketingowych objętych oświadczeniem zgody – do czasu jej odwołania.

    IV. Pozostałe informacje

    a) Administrator Danych Osobowych nie udostępnia danych do ani ich nie przekazuje do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej.

    b) Pani/Pana dane nie podlegają profilowaniu.

    c) Ma Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

    d) W przypadku stwierdzenia, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO, ma Pani/Pan prawo wnieść skargę do organu nadzorczego Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

    e) Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do zawarcia i realizacji umowy.

     

     

    HOW CAN WE HELP YOU?

    CONTACT


     

     

    KONTAKT


     

    Administratorem danych osobowych jest Kancelaria Radców Prawnych Marek Turcza z siedzibą w Poznaniu (60-278), ul. Palacza 144, REGON: 120119490, NIP: 9451892838. Informacje w przedmiocie warunków i zasad ochrony danych osobowych znajdują się na stronie https://turcza.com.pl/odo/.">https://turcza.com.pl/odo/.

     

     

    Turcza Kancelaria Radców Prawnych

    NIP: 945-189-28-38

    Oddział Poznań
    ul. Grunwaldzka 52, 60-311 Poznań
    tel.: +48 61 666 37 60
    fax: +48 61 666 37 59
    email: kancelaria@turcza.com.pl
    Oddział Leszno
    ul. Niepodległości 49, 64-100 Leszno
    tel.: +48 61 666 37 60
    fax: +48 61 666 37 59
    email: kancelaria@turcza.com.pl

    Find us: